Til forsiden

Udtalelse/læserbrev 9. november 2006

BEVAR BOGBUSSERNE · Bevar lokalsamfundene

bevar_bogbus_noerager_1

HJÆLP !!!

– Det var vores tanke da det gik op for os, at vi ikke har en bogbus i Nørager efter 1. januar.

I 2007 kommer bogbussen kun til Allingåbro og Vivild, og til næste år igen bliver den helt afskaffet, fordi man så vil have bygget et bibliotek i Auning.

Et bibliotek er selvfølgelig en god ting, men kun for de, der bor tæt på det. For alle os andre, der bor ude omkring i de mindre byer, vil det betyde en meget stor forringelse af servicetilbuddet.

Bogbussen er meget populær når den holder i Nørager. I de 75 minutter den holder der, er der ikke tomt på noget tidspunkt, bussen er fyldt og summer af liv. Der er et meget stort udlån fra bogbussen i Nørager, omkring 8.000 udlån om året. Dette er meget, når man sammenligner med en by som Vivild, der er større, og hvor bogbussen holder næsten 3 gange så lang tid, her er der 10.000 udlån om året.

Rigtig mange benytter sig af den gode service i bogbussen. Selvom udvalget naturligvis er mindre end på de store biblioteker, har bibliotekaren i bogbussen et godt øje for, hvad lånerne i de forskellige områder kan lide, så der er noget for enhver smag. Og det, der ikke lige er med bussen, bliver skaffet til ugen efter.

Bogbussen er benyttet af mange forskellige brugere:
Her kommer forældre med småbørn, der skal låne godnathistorier, her kommer skolebørnene, når de skal have en spændende bog, eller når de skal låne bøger til et skoleprojekt. Her kommer de unge, de studerende, og de ældre, der måske skal låne bøger med stor skrift, eller lydbånd. Alt sammen noget, der har stor værdi for den enkeltes udvikling og trivsel.

Hvis beboerne i Nørager skal til at låne i Vivild, og på længere sigt i Auning, vil de fleste af disse grupper blive afskåret fra at låne bøger. Kun et fåtal, nemlig de med tid og overskud – og bil! – vil kunne benytte sig af tilbuddet. En lang række andre lånere vil man have tabt.

Som det er nu, nyder børnene også godt af bogbussernes tilbud. I alle institutioner, børnehaver, skoler, SFO og hos dagplejemødrene, står der mange hyldemeter bøger fra bogbussen, som børnene kan kigge og læse i. På den måde er interessen for bøgerne blevet vakt for mange børn, der ellers ikke kommer i kontakt med bøger derhjemme.

En forringelse og senere afskaffelse af bogbusserne er et stort kultur-tab for de små landsbyer. Og det vil i hvert fald ikke medvirke til at trække nye tilflyttere til områderne uden for de større byer.

 

Med venlig hilsen Nørager Beboerforening

Brug hjemmesiden

  • Alle er velkomne til at maile vedr. arrangementer og indlæg om aktiviteter, tiltag eller interessante ting, der sker i Nørager til redaktøren. Se også siden med Information
(Artikler og tekst er forfatternes eget ansvar og er ikke nødvendigvis et udtryk for hverken redaktørens, beboerforeningens, erhvervsdrivendes eller sponsorers holdning.)